OSG De Hogeberg maakt enorme kwaliteitsslag
“Doen we de goede dingen en doen we de dingen goed?”
OSG De Hogeberg is een kleine brede scholengemeenschap op Texel. De school gebruikt sinds vorig jaar CumLaude. “Onze school scoorde op een aantal afdelingen (zeer) zwak. Mede dankzij CumLaude hebben we flinke vooruitgang geboekt. De inspectie gaf laatst aan dat ze zelden een school hebben gezien die zich zo spectaculair heeft ontwikkeld op kwaliteit. Een geweldig compliment.”
Ruud Verstraaten is coach, gymdocent en coördinator kwaliteitszorg op OSG De Hogeberg. Na een zwakke score van de inspectie voerde zijn school vernieuwingen door. “Dit moesten we in goede banen leiden. We moesten in korte tijd vooruit, een kwaliteitscyclus opzetten. CumLaude is een van de instrumenten die we hiervoor gebruikten.”
Vroegtijdig signaleren
“Tegenwoordig brengen we vroegtijdig onze voortgang in kaart”, vervolgt Ruud. “Voorheen reageerden we op het inspectierapport en examenuitslagen. Nu voeren we veel eerder analyses uit en brengen verbeteracties in kaart. Zo hebben secties, vakgroepen en docenten informatie over de voortgang bij de start van het lopende schooljaar en kunnen we waar nodig bijsturen.”
Volgens Ruud is het grote voordeel van CumLaude het up-to-date inzicht in de voortgang in een heel breed spectrum. “Op niveaugroep, op jaarlaag, op klas, op docent, noem maar op. Je kunt inzoomen op allerlei aspecten van het inspectiekader. Je ziet snel hoe een nieuwe collega het doet, hoe het met een klas gaat of met een specifieke leerling. Maar je achterhaalt ook of het PTA compleet is. Met CumLaude brengen we de kwaliteit in kaart: doen we de goede dingen en doen we de dingen ook goed?”
Kwaliteitsbewuste organisatie
“We halen overzichten voor ‘early warning’-gesprekken met het MT uit CumLaude, kijken naar de doorstroom en vergelijken met andere jaren. Zien we bijvoorbeeld een tendens bij tegenvallende resultaten of is het een op zichzelf staand incident? Met de filtermogelijkheden kun je alle kanten op. Zo vroeg een collega inzage in het inhaalwerk. We maakten een bladwijzer aan en met één klik krijg je een overzicht van het inhaalwerk. Door dit periodiek te doen, voorkom je dat aan het eind van het jaar nog allerlei inhaalwerk gedaan moet worden. Deze filtermogelijkheid helpt om de organisatie meer kwaliteitsbewust te maken.”
Het verbeteren van de kwaliteit binnen een organisatie is een proces. “We zien dat er goede stappen zijn gezet. Waar eerder sectievoorzitters vroegen om bepaalde overzichten, gaan ze nu zelf aan het puzzelen met CumLaude Sectie+. Het is vrij eenvoudig om met de sectie in kaart te brengen bij welke onderwerpen of toetsvormen de hiaten liggen. Je bent met elkaar bezig om de kwaliteit beter te maken, zonder met een vinger te wijzen. Je maakt zaken inzichtelijk, kijkt waar de knelpunten liggen en kunt het gesprek aangaan. Hier komen mooie, zinvolle gesprekken uit voort.”
Ruud Verstraaten
Coach, gymdocent en coördinator kwaliteitszorg
OSG De Hogeberg